Se dau 2.000 de lei pentru acești români, 10.000 de persoane au primit deja ajutorul: la ce pot fi folosiți banii de la stat

de: Alexandru Puiu
30 05. 2023

În România, există o serie importantă de ajutoare financiare dedicate cetățenilor vulnerabili. Cele mai multe dintre ele adresează o anumită problemă, iar banii nu pot fi folosiți în orice fel. Așa se întâmplă cu noul ajutor de 2000 de lei confirmat de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Aproximativ 10.000 de beneficiari, cupluri mamă – copil din România, s-au bucurat deja de ajutorul de 2000 de lei dedicat tinerilor părinți. Supranumit și ajutorul de trusou, sumele ar trebui să fie virate pe cardurile deja livrate înainte de finele acestei săptămâni, după cum se arată într-un comunicat MIPE. Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate și are un buget de aproximativ 12 milioane de euro.

Banii de trusou, virați în această săptămână

„Prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) am acordat sprijin pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile din România, fie sub formă de carduri sociale pentru alimente, carduri de energie, pachete cu alimente sau vouchere educaţionale.

Astăzi am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-născuţi, iar în câteva zile cei 2.000 vor ajunge pe cardurile beneficiarilor. Pentru că mamele au nevoie de sprijin emoţional şi fizic în primele luni de la naşterea copilului, care necesită multă atenţie şi grijă, iar temerile de ordin financiar ar trebui să fie ultima lor preocupare.

Sunt bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea copiilor precum îmbrăcăminte, produse de igienă şi lapte praf, acestea pot fi achiziţionate din unităţile partenere în program.

Prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 – 2027, bugetul destinat măsurilor dedicate mamelor şi copiilor în situaţii dificile este de 450 de milioane de euro şi cuprinde, pe lângă sprijinul material direct precum sumele pentru trusoul nou născutului, şi alte tipuri de intervenţii precum creşterea oportunităţilor pe piaţa muncii pentru femei, finanţarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru cei mici”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Potrivit datelor confirmate de minister, în perioada 2024 – 2027, bugetul total destinat cuplurilor mamă – nou născut este de 120 milioane euro. Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuţi este de 2.000 de lei şi se acordă mamelor care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, dacă acestea se încadrează în următoarele categorii:

  • mame care beneficiază de venit minim garantat prin dispoziţie scrisă a primarului;
  • mame care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei;
  • mame aflate în situaţii de risc; victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi altele asemenea şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate;
  • mame care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile;
  • mame minore.